Boost uw weerstand met kurkuma
Het geel gekleurde kruid kurkuma staat al jaren bekend als wonderbaarlijk middel tegen allerlei kwaaltjes. Kruid uw eten wat meer met kurkuma en verbeter uw weerstand voor de R in de maand.
Kurkuma tegen kanker?
Het wondermiddel kurkuma wordt tot op heden nog steeds onderzocht op de werking en manieren waarop het ingezet kan worden. Zo schreven Italiaanse wetenschappers deze maand in New Horizons in Translational Medicine dat het mogelijk is dat het kruid kurkuma tegen kanker werkt. Het kan volgens de onderzoekers als middel dienen bij de preventie van kanker die een ontstekingsvorm heeft (zoals vormen van darmkanker en breintumoren). Bijvoorbeeld nadat er erfelijkheid is vastgesteld.
Familie van gemberwortel
Kurkuma is familie van de gemberwortel en het is dus niet heel verbazingwekkend dat kurkuma ook gezond is en positieve gezondheidseffecten heeft. Het kruid wordt veel gebruikt in Indische gerechten zoals curry's. Het zorgt voor een mooie, heldere gele kleur van rijst en wordt soms ook gebruikt bij het kleuren van kaas.
Geneeskracht kurkuma
Kurkuma is gezond door het bestanddeel curcumine. Dit is een polyphenol en werkt ontstekingsremmend en als antioxidant. Doordat curcumine een krachtige antioxidant is, en antioxidanten u beschermen tegen ziektes zoals griep en verkoudheid, verbetert kurkuma uw weerstand. Maar vooral staat kurkuma bekend als ontstekingsremmend kruid. Voorhoofdsholteontsteking, keelontsteking, oorontsteking. Al die ontstekingen die in de wintermaanden de kop op kunnen steken bij een verlaagde weerstand en een griepje, gaat u met curry's eten dus deels uit de weg. Uit wetenschappelijke onderzoeken (dierstudies) blijkt dat kurkuma bacteriën kan doden en virussen kan bestrijden. Of dit ook zo werkt bij mensen is niet bekend. Maar dat kurkuma de weerstand verhoogt, wel!
Kurkuma in gerechten
Kurkuma bestaat in vloeibare vorm, bijvoorbeeld in capsules, maar ook als poeder en als vaste, oorspronkelijke vorm: de geelwortel. Het wondermiddel dat u waarschijnlijk sowieso in huis heeft is de poedervorm. Heeft u geen pure kurkuma? Dan kunt u kerriepoeder nemen, want het hoofdingrediënt van kerriepoeder is kurkuma. Het kruid heeft een wat bittere en peperige smaak. Kurkuma geeft gerechten meer pit. U kunt kurkuma gebruiken in curry's of wokgerechten, als kleurmiddel in rijstgerechten (in plaats van het duurdere saffraan), als smaakmaker bij bloemkool. Maar ook in eiersalade is het erg lekker, op een gekookt eitje of in gevulde eieren met bijvoorbeeld bieslook. U kunt het ook gebruiken als smaakmaker in een dipsausje met mayonaise, zout en peper.
Bron(nen)
Turmeric – University of Maryland Medical Center