Speculaascake recept

Eieren worden veel gebruikt in allerlei baksels, zo ook in speculaascake. Eieren zorgen ervoor dat bloem en andere droge ingrediënten aan elkaar kleven. Zonder ei zouden koekjes en cake al snel uit elkaar vallen. Hierbij zorgt ei mede ervoor dat producten kunnen rijzen als ze verwarmd worden. Een cake wordt hierdoor luchtig en licht. En ten slotte kleurt de korst van een cake goudbruin door het ei in het beslag.

Bakken met eieren

Bakt u met eieren? Houd dan rekening met de eiermaat van de eieren die u wilt gebruiken en de eieren die in het recept gebruikt zijn. U kunt ervan uitgaan dat er medium eieren gebruikt worden in een recept. Dit zijn eieren met een gewicht tussen de 53 en 63 gram. Als er een andere maat eieren wordt gebruikt, staat dit meestal gewoon aangegeven. Als u dan andere eieren in huis heeft, kunt u even omrekenen hoeveel eieren u nodig heeft. Doet u dit niet, dan kan de verhouding ei en suiker of ei en bloem verkeerd zijn wat als gevolg heeft dat uw cake mislukt. Uw cake zakt bijvoorbeeld in.

Eiermaat Gewicht in gram
S 43-53
M 53-63
L 63-73
XL meer dan 73

Tip: zorg dat uw eieren op kamertemperatuur zijn voordat u ermee gaat bakken. Anders kan het beslag gaan schiften.

Speculaascake

Omdat het bijna november en december is, biedt Eiproducten.nl u graag een heerlijk recept voor speculaascake. Lekker om op tafel te zetten bij een kopje koffie of mok warme thee of chocolademelk. Zelf cake maken is even werk, maar het is ontzettend gemakkelijk en de geur trekt heerlijk door uw hele huis. Dit speculaascake recept is erg eenvoudig en u heeft ongeveer 1 uur en 15 minuten nodig om het te maken.

Basisrecept voor speculaascake (12 porties)

Ingrediënten

  • 200 gram boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 20 gram koek- en speculaaskruiden (4 theelepels)
  • mespunt zout

Benodigdheden

  • cakeblik van 1 liter
  • oven
  • mixer
  • zeef
  • spatel

Bereiding speculaascake

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Klop 15 minuten lang de boter met de suiker en een mespuntje zout tot een gladde en luchtige room
  3. Klop één voor één de eieren door de room (voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig in het beslag is opgenomen)
  4. Zeef het zelfrijzende bakmeel met de koek- en speculaaskruiden boven het mengsel
  5. Meng voorzichtig met een spatel om de luchtigheid te behouden
  6. Giet het beslag in het cakeblik
  7. Bak in 50 minuten goudbruin
  8. Laat de speculaascake volledig afkoelen op een rooster (anders brokkelt de cake in stukken bij het snijden)
  9. Serveer de speculaascake met een toefje slagroom en kruidnootjes


Smakelijk!