Verspil geen voedsel en test uw ei op houdbaarheid
Jaarlijks wordt er in Nederland voor enkele miljarden euro's voeding in de prullenbak gegooid. De helft van de voedselverspilling ligt in handen van de consument. Vaak gooien we eten weg omdat het 'over datum' is. Maar de houdbaarheid van eieren of andere producten is dan nog helemaal niet verstreken.
Iedere inwoner van Nederland gooit jaarlijks bijna 50 kg bruikbaar eten en drinken weg. Dat gewicht staat gelijk aan ruim 60 broden! We gooien hiermee elk jaar €150,- in de prullenbak en daar kunnen we ook andere leuke dingen van doen.
De datum op een verpakking is niet de einddatum van het product. De afkorting THT betekent tenminste houdbaar tot. Een product is zeker houdbaar t/m die datum, maar de verloopdatum ligt verder in de toekomst.
Houdbaarheid eieren
Een voorbeeld van producten die we weggooien, zijn eieren. Een ei blijft minstens 28 dagen na de leg goed, maar vaak is een ei langer goed. Zeker als het in de koelkast bewaard wordt.
Wanneer zijn eieren over datum?
Als een ei bederft, ruikt u dit door de typische rotte eierlucht. De kwaliteit van de eieren over datum neemt wel af. Het eiwit wordt dunner en de dooier zakt hierdoor sneller tegen de schaal aan waar het in aanraking komt met bacteriën. Ook komt er doordat de schaal beurser wordt meer lucht in het ei waardoor de eieren bij het koken gemakkelijker knappen.
Houdbaarheid eieren verlengen en testen
Praktische tips om de houdbaarheid van eieren te testen en te verlengen:
- Keer de eieren regelmatig om; zo komt de eidooier minder snel in contact met de schaal waar het in contact komt met bacteriën
- Leg eieren in de koelkast; zo remt u de groei van de bacteriën
- Leg het ei in een kom of beker water om te testen of het nog goed is; als hij drijft is hij bedorven en als hij zinkt is hij goed
Voedselverspilling bij productie
Naast voedselverspilling bij consumenten thuis, wordt er ook veel verspild tijdens de productie. Wist u dat bedrijven met eiproducten, het hele ei gebruiken en niets weggooien? Ze verkleinen en drogen de eierschaal tot calciumcarbonaat en maken hier veevoeder van.
Verminder uw eigen voedselverspilling
Het voedingscentrum geeft om voedselverspilling tegen te gaan eenvoudige tips waarmee u thuis ook nog eens geld bespaart:
- Vries groenten in. Hiervoor dient u ze eerst te blancheren (kort koken)
- Citroensap nodig voor een gerecht? Snijd de citroen niet door midden, maar prik er een gaatje in. Zo blijft hij langer houdbaar.
- Overrijp fruit op de fruitschaal? Verwerk het in pannenkoekjes. Lekker als ontbijt, lunch of desert.
- Groenten over? Snijd alles klein en bak het in de pan met wat olie, ui en knoflook. Ratatouille!
- Groenten die over zijn, kunt u altijd verwerken in een soep.
- Kook precies voldoende rijst, aardappelen en pasta. Weeg het af of gebruik een maatbeker.
- Toch te veel rijst, pasta of aardappel? Gebruik pasta als vermicelli in soep, maak een echte Spaanse tortilla of maaltijdsalade met de overgebleven aardappel, en maak van de rijst rijstepap met wat melk, suiker en kaneel.
- Maak van oud brood toast of een tosti, maar voorkom liever dat brood uitdroogt door halfjes te kopen of precies jouw hoeveelheid uit de vriezer te halen.
- Andere ideeën voor oud brood: maak er wentelteefjes mee, croutons voor in de soep of mix het als het volledig gedroogd is in de keukenmachine of met de staafmixer tot paneermeel.
Bron(nen):
Voedselverspilling - Wageningen UR